Marraskuussa 2010 Etelä-Suomen maakuntien EU-yksikkö, joka sijaitsee Päijät-Hämeen liitossa Lahdessa, julkisti viidennen kerran Etelä-Suomen EAKR-ohjelman ylimaakunnallisten teemahankkeiden avoimen haun (toimintalinja 5: Suuralueet – toimenpiteiden temaattinen keskittäminen). Toimintalinjalta rahoitetut hankkeet ovat laajoja, monipuolisia ja innovatiivisia hankekokonaisuuksia, jotka ovat usein mukana oman alansa kansainvälisissä verkostoissa. Rahoitettavat hankkeet liittyvät ennalta määriteltyihin teemoihin ja toteutuksessa on aina mukana useampi kuin yksi maakunta. Vuoden 2011 rahoituksen neljä teemaa saivat ideahakemuksia seuraavasti:
1) Hyvinvointi 40 kpl
2) Huipputeknologinen osaaminen Etelä-Suomessa 32 kpl
3) Matkailun kehittämiskonseptit 14 kpl
4) Elintarvikeala ja elintarviketurvallisuus 8 kpl
Haku toteutettiin kaksivaiheisena. Ideahaun (yhteensä 93 kpl) ja verkostoitumistilaisuuksien jälkeen seurasi varsinainen hakuvaihe (yhteensä 31 hakemusta). Kilpailu rahoituksesta oli varsin tiukkaa ja vain parhaat hankkeet (13 kpl) saivat EAKR-rahoitusta yhteensä 16,5 Meur. Metropolian johtaman laajan konsortion laatima hakemus (HEA, hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumiseen; Innovaatioympäristön ja käyttäjätiedon hyödyntäminen hyvinvoinnissa ja energiansäästössä) sai n.9 % em. yhteisrahoitussummasta.
HEA-hankkeessa haetaan kestävän kehityksen näkökulmasta ihmisten hyvinvointiin ja asumiseen käyttäjälähtöisiä innovatiivisia ratkaisuja yhdistämällä hyvinvointialan asiakasymmärrystä ja huipputeknologian soveltamisen asiantuntemusta. Ihmisten hyvinvointia, toimintakykyä sekä energiatehokasta asumista lisääviä sosiaalisia ja teknisiä ratkaisuja haetaan erityisesti ikääntyvien ihmisten asumiseen.
Ikäihmisten palveluiden ja asumisen järjestäminen on yksi tulevaisuuden sosiaalipolitiikan ja hyvinvointiyhteiskunnan keskeisiä kysymyksiä. Ikäihmisten turvallinen selviytyminen kotona edellyttää kotien ja muun arkiympäristön esteettömyyskorjauksia ja muutostöitä, energiatehokkuuden lisäämistä sekä liikkuvien ja kotiin annettavien palvelujen kehittämistä. Pilot-kohteina ovat erilaiset asuin- ja palvelutalot, palveluyksiköt ja asuinyhteisöt
- Helsinki, Arabianranta, Aktiivit seniorit ry, Loppukiri-senioritalot sekä suunnitteilla oleva Kotisatama-senioritalo,
- Elimäki/Koria; Elimäen Puustelli,
- Etelä-Karjala (EKSOTE); Liikkuva palveluauto ja haja-asutusalueen hyvinvointipalvelut,
- Mäntsälä; Osuustien palvelutalo,
- Porvoo; Palomäen palvelukeskus,
- Salo; Hakastaron asuinyhteisö.
HEA-hankkeessa uusien palvelutuotteiden ja mallien avulla vahvistetaan ikääntyvien ihmisten asumisen turvallisuuden kokemusta Ne käsittävät elinkaariasumista koskevat asumistarpeet ja palveluyksiköt sekä haja-asutusalueilla tuettavan asumisen palvelutarpeet. Tällöin käyttäjälähtöisenä toimintatapana kehitetään liikkuvia palvelukonsepteja, jotka mahdollistavat kotona asumisen. Lisäksi rakennetaan käyttäjälähtöinen, kustannustehokas, uusia toiminta- ja palvelumalleja sisältäviä sekä työllisyyttä tukevaa uutta hoiva- ja teknologialan yritystoimintaa. Projekti sisältää myös pilottikohteita palvelevan ICT-järjestelemän.
HEA-hankkeessa kehitetään käyttäjäkeskeistä ajattelua, toimintatapaa ja menetelmiä ongelmien ja epäkohtien ratkaisuissa. Hyvinvointipalvelujen kehittäminen hyödyntää välittömästi palveluntarjoajan toimintatapoja ja mahdollistaa uuden liiketoiminnan syntymisen. Kehitettävän tietojärjestelmän tuottaman havaintoinformaation kautta käyttäjillä ja palveluntuottajilla on mahdollisuus tehostaa toimintaansa ja saavuttaa säästöjä energiankulutuksessa kulutustottumuksiaan muuttamalla.
HEA projektin tuloksena syntyy tietoa ja konkreettisia suunnitelmia vaihtoehtoisista ratkaisuista asumisen esteettömyyden, energiatehokkuuden, taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden sekä asumisviihtyvyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi rakennusteknisten ja hyvinvointiteknologisten ratkaisujen avulla. Energiansäästöllä on merkitystä sekä ihmisten oman talouden että yhteiskunnan kannalta. Tieto vaihtoehdoista ja kustannuksista edistää nykyistä taloudellisempien ja toimivampien asumisen ratkaisujen kehittämistä. Kehitystoimenpiteet voivat tuottaa lisää useita terveitä elinvuosia ja mahdollisuuden asua turvallisesti ja kustannustehokkaasti kotona myös haja-asutusalueella.
Yrityksille käyttäjätieto ja käyttäjien tarpeiden tunnistaminen merkitsevät uusia arvonluontimahdollisuuksia, markkinoita ja uutta liiketoimintaa. Ihmisten kasvava tietoisuus huipputeknologisista sovellusmahdollisuuksista, ja kyky omaksua energiaa säästäviä ja hyvinvointia tulevia asumisratkaisuja, edistää puolestaan kysyntää ja uusien ratkaisujen käyttöönottoa.
HEA-hankkeen koordinaattorina toimii Metropolia Ammattikorkeakoulu ja muut osatoteuttajat ovat:
- Aalto yliopiston CKIR-yksikkö
- Green Net Finland ry
- Arcada ammattikorkeakoulu
- Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
- Lappeenrannan teknillinen yliopisto
- Laurea ammattikorkeakoulu
- Saimaan ammattikorkeakoulu
- Turun ammattikorkeakoulu.
HEA-hanketta tukevat muut yhteistyökumppanit ovat:
- Mäntsälän Sähkö Oy
- Process Vision Oy
- Yrityssalo Oy
- Etelä-Karjalan Sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE).
HEA-hanke alkaa kesällä 2011 ja kestää 2.5 vuotta. Hankkeen kokonaisbudjetti on n 2 M€, jota Etelä-Suomen EAKR-ohjelma tukee 70 %.
Lisätietoja;
Metropolia Ammattikorkeakoulu:
Projektipäällikkö Asko Kippo, asko.kippo@metropolia.fi , puh. 040 848 1761.
Yliopettaja Kaija Matinheikki-Kokko, kaija.matinheikki-kokko@metropolia.fi
Lehtori Tuula Mikkola, tuula.mikkola@metropolia.fi
Projektipäällikkö Kari Björn, kari.bjorn@metropolia.fi
Yliopettaja Jukka Yrjölä, jukka.yrjola@metropolia.fi
Aalto Yliopisto:
CKIR: Tutkimusjohtaja Petra Turkama, petra.turkama@metropolia.fi
Green Net Finland ry:
Johtava energia-asiantuntija Suvi Häkämies, suvi.hakamies@greennetfinland.fi
Arcada ammattikorkeakoulu:
Koulutusohjelman johtaja Annikki Arola, annikki.arola@arcada.fi
Kymenlaakson ammattikorkeakoulu
Koordinoiva tutkimusjohtaja Juhani Pekkola, juhani.pekkola@kyamk.fi
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Professori Jouni Koivuniemi, jouni.koivuniemi@lut.fi
Laurea ammattikorkeakoulu
Paikallisyksikön johtaja Iris Wiitakorpi, iris.wiitakorpi@laurea.fi
Saimaan ammattikorkeakoulu
Tutkimuspäällikkö Kaisu Laasonen, kaisu.laasonen@saimia.fi
Turun ammattikorkeakoulu
Lehtori Tiina Ferm, tiina.ferm@turkuamk.fi
Lisätietoja EAKR-ohjelman teemaosiosta
Etelä-Suomen maakuntien EU-yksikkö,Päijät-Hämeen liitto, PL 50, 15111 LAHTI
Ohjelmajohtaja Mari Kuparinen, mari.kuparinen@paijat-hame.fi tai puh. 044 371 9450
Lataa tiedote tästä