Kuulumisia HEA-hankkeesta syksyltä 2012

Hyvinvointia ja Energiatehokkuutta Asumiseen -hankkeen työ on jatkunut eri osahankkeissa syksyn 2012 aikana. Määrittelyvaiheiden hankkeessa ollaan edetty varsinaiseen toteutustyöhön. Tähän artikkeliin on kerätty syksyn kuulumisia kustakin HEA-osahankkeesta.

Helsingin osahanke (Loppukiri-senioriyhteisö)

Helsingin Loppukiri -osahankkeen työtä vetää Metropolia ammattikorkeakoulu. Syksyllä 2012 osahankkeessa on tehty useita toimenpiteitä liittyen mm. toimintakyvyn edistämiseen, sekä ympäristön esteettömyystarkasteluihin.

Loppukirin osahankkeessa on järjestetty mm. fysioterapiaopiskelijoiden toimesta ikäihmisille tarkoitetut UKK-terveyskuntotestit halukkaille asukkaille ja annettu näihin perustuva henkilökohtainen palaute osallistujille. Testien tuloksia ja ohjauskeskustelujen kokemuksia aiotaan hyödyntää keväällä 2013 ikäihmisten terveysliikuntapalvelujen suunnitteluun yhdessä asukkaiden kanssa.

Myös jalkaterapiaopiskelijat  ovet selvittäneet asukkaiden jalkojen terveyttä ja toimintakykyä. Tämän lisäksi toimintaterapiaopiskelijat puolestaan hyödynsivät erilaisia asiakaslähtöisiä arviointimenetelmiä asukkaiden toiminta- ja toimintamahdollisuuksien arvioinnissa. Tavoitteena oli, että asukkaat tunnistaisivat omien toimintamahdollisuuksiensa vahvuudet ja rajat. Jokaiselle osallistujalle annettiin henkilökohtainen palaute omasta toimintakyvystä ja –mahdollisuuksista.

Myös muistisairauksien ennaltaehkäisyä sekä sitä tukevien erilaisten tukimuotojen tarvetta on selvitetty opiskelijoiden järjestämän iltapäivän mittaisten muistitalkoiden avulla. Päivä rakentui muistin tukemiseen liittyvästä luennosta sekä opiskelijoiden suunnittelemasta toiminnallisesta osuudesta, aivojumpasta. Selvityksen tulosten pohjalta on sovittu Loppukirin asukkaille soveltuvan aivoterveyttä edistävän ja muistisairauksien varhaista tunnistamista edistävien palvelumallin kehittämisestä kevään 2013 aikana.

HEA-hankkeessa on myös selvitetty Loppukirin asukkaiden palvelujen tarpeita. Kartoituksessa selvisi, että vaikka Loppukirin asukkailla ei tällä hetkellä ollut varsinaista ulkopuolisten palvelujen tarvetta, he toivoivat saavansa palveluista tietoa tulevaisuuden varalta ja silloin, kun palvelujen tarve tulisi ajankohtaiseksi. Kartoituksen perusteella ilmeni palveluneuvonnan tarve ja siihen liittyvän palvelun kehittämisen tarpeellisuus. Tähän pohjautuen hankkeessa on suunniteltu Loppukirin asukkaiden tarpeisiin suunnatun internetpohjaisen sähköisen tietopankki Senioritietopankki, www.senioritietopankki.com. Tietopankki on sähköinen tietovarasto, joka koostuu erilaisille Internet-sivuille ohjaavista linkeistä.Tietopankista voi lukea tarkemmin artikkelista Tietopankista tukea itsenäiseen elämään eläkeiässä.

Hanketyönä on myös arvioitu hissin käytettävyyttä, samoin kuin toimintaympäristön huomioimista toiminnallisen näkökyvyn ja valaistuksen kannalta. Kaikista valaistukseen liittyvistä havainnoista ja keskusteluista saatu aineisto analysoitiin ja niistä tehtiin kirjallinen raportti, joka sisälsi kehittämisehdotukset ja toimenpiteet huomattujen epäkohtien parantamiseksi. Kirjalliset raportit palautetaan myös asukkaalle, raporttiin tehtyjen kehittämis- ja muutosehdotusten tekemisen konkretisoimiseksi. Työn alla on myös opinnäytetyö, jossa tehdään opas ikäihmisten asumisen valaistuksen suunnitteluun.

Elimäen ja Korian osahanke (Puustelli ry:n palvelukeskukset)

Kymenlaakson ammattikorkeakoulun vetämässä Elimäen ja Korian osahankkeessa kevään 2012 aikana käynnistyneiden opiskelijatoimeksiantojen työ on jatkunut myös syksyn kuluessa. Opiskelijat saivat keväällä toimeksiantonsa koskien vanhusten yksinäisyyttä ja palveluasumista, sekä turvallisuudentunnetta palveluasumisessa. Aineisto kerättiin piloteista ryhmähaastetteluiden avulla.

Kerätty aineisto on analysoitu syksyn kuluessa. Molemmista aineistoista on laadittu omat erilliset tutkimusraportit, jotka toimitettiin myös pilottirakennusten omistajalle Puustelli Ry:lle.

Kummankin pilottirakennuksen osalta päädyttiin haastattelututkimuksen aineistoon pohjautuen sekä pilotin toivomusten perusteella siihen, että SmartCareTV:n käyttöönotto toisi lisäarvoa toimintaan. SmartCareTV:t hankittiin molempiin yksiköihin ja projektityössä ryhdytään työskentelemään niiden avulla yhteisöllisyyden edistämiseksi ja yksinäisyyden lievittämiseksi tuottamalla palveluun uutta sisältöä alkuvuonna 2013.

Lappeenrannan osahanke (Mallu-palveluauto)

Lappeenrannan Mallu-palveluauton osahanketta toteuttavat yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.

Osatoteuttajat ovat tehneet yhteistyössä hyvinvointipalvelujen tarvekartoituksen, joka tehtiin osittain kyselynä ja osittain haastatteluna Mallu-palveluauton toimipisteissä ja reitin varrella olevissa kylissä (vastaajina 300 Etelä-Karjalan haja-asutusalueen ikäihmiselle). Kaikki tarvekartoituksen aineistot on alustavasti analysoitu syksyn aikana ja tulosten pohjalta on alettu suunnitella vuoden 2013 aikana järjestettävien innovointityöpajojen ja pilotoinnin toteutusta.

Osahankkeessa on myös suoritettu 12 pientalokohteen esteettömyyskartoitukset, joiden lopputulokset on toimitettu kiinteistöjen asukkaiden käyttöön. Kartoitetuista kohteista neljä on valittu tarkempien kunto- ja energiaselvitysten kohteiksi. Tätä työtä jatketaan myös vuoden 2013 aikana.

Mäntsälän osahanke (Osuustien palvelutalo)

Osuustien -osahankkeen työtä vetää Metropolia ammattikorkeakoulu.

Syksyn 2012 aikana osahankkeessa on mm. selvitetty miten kotiin saatava osteopaattinen hoitopalvelu tukee päivittäisistä arjen toiminnoista selviytymistä ja että voiko osteopaattisella hoitojaksolla parantaa arjen toimintakykyä ja tukea sekä edistää asukasta aktiivisempaan ja sosiaalisempaan asumiseen. Keväällä 2012 alkaneiden kartoitusten pohjalta on parhaillaan tekeillä opinnäytetyö, jossa osteopaattisen hoidon järjestämistä liikkuvana palveluna ikäihmisen kotona – palvelumallia kehitetään.

Toimintaterapiaopiskelijat arvioivat joulukuussa 2012 kymmenen Osuustien asukkaan toimintakykyä ja –mahdolliksuuksia. Tavoitteena oli, että asukkaat tunnistaisivat omien toimintamahdollisuuksiensa vahvuudet ja rajat. Jokaiselle osallistujalle annettiin henkilökohtainen palaute omasta toimintakyvystä ja –mahdollisuuksista.  Arvioinnin tuloksia tullaan hyödyntämään keväällä 2013 järjestettävässä toimintaterapeuttisessa ryhmätoiminnassa.

Syksyllä 2012 geronomiopiskelijat järjestivät Osuustien vanhustentalon kotihoidon henkilökunnalle koulutuspäivän ja muistiseminaarin, jonka teemat liittyivät muistisairauksiin ja muistisairaan ihmisen arkeen, kuntoutukseen, kohtaamiseen, ympäristöön, palveluihin sekä etiikkaan. Syksyn aikana aloitettiin myös yhteisöllisen toiminnan sekä sitä mahdollistavan vapaaehtoistoiminnan kehittäminen.

Keväällä 2012 toteutettu esteettömyyskartoituksen tulosten perusteella Osuustiellä on runsaasti erilaisia esteettömyyteen liittyviä ongelmia ja korjaustarpeita. Kiinteistön omistaja kuitenkin suunnittelee uuden rakennuksen rakentamista, josta johtuen ei nähdä järkevänä ja mahdollisena peruskorjata taloa tällä hetkellä vastaamaan tarvetta. Tästä johtuen hankkeessa on jatkotyöskentelyä varten valittu asukkaiden yhteisöllisen toiminnan edistämisen kannalta merkittävät tilat: sisääntulo, yhteinen kahvitila ja sauna- ja pesutilat joihin valmistellaan korjausehdotuksia.

Myös optometriaopiskelijat  ovat osahankkeessa arvioineet halukkaiden asukkaiden asunnoissa  toimintaympäristön valaistusolosuhteita  ja tehneet asukkaille toiminnallisen näkökyvyn palvelutarpeen arviointeja. Tämän lisäksi geronomiopiskelijat selvittivät Osuustien vanhustentalon asumisympäristön turvallisuutta ja sitä lisääviä geronteknologisia ratkaisuja.

Hyvinvointiteknologian ja apuvälinetekniikan osalta on tehty selvitys Osuustien asukkaiden arjessa selviytymisestä ja pienapuvälinetarpeista, sekä asuinympäristön esteettömyydestä. Apuna arvioinneissa oli Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen apuvälinepalveluprosessi ja sen arviointivälineistö. Arvioinnin jälkeen tehtiin suositukset tarvittavien apuvälineiden hankkimisesta kunna toimintaterapeutille.

Salon osahanke (Hakastaronkatu 15)

Salon osahanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu. Salon osahankkeessa pilottikiinteistön omistaja vaihtui vuoden 2012 aikana Salon kaupungista Salon Vuokratalot Oy:ksi.

Uuden omistajan kanssa on sovittu hanketyön jatkumisesta.Osahankkessa vuonna 2012 tehty toiminta on keskittynyt keskeisten hyvinvointia ja energiatehokkuutta edistävien toimenpiteiden valintaan, toteutukseen ja seurannan järjestämiseen. Keskeiset tekijät määriteltiin 2011 toteutettujen asukaskokousten ja www-kyselyjen (2 kpl) perusteella. Lisäksi valintaan vaikuttivat naapureilta saatu palaute ja kiinteistössä suoritettu kuntokartoitus.

Syksyllä 2011 kerätyn taustaselvitysten, tarvekartoitusten ja ideointisessioiden analyysi ja tulosten raportointi valmistui vuoden 2012 alussa. Lisäksi kiinteistössä suoritettu kuntokartoitus valmistui toukokuussa 2012.

Taustaselvitysten, tarvekartoitusten ja kuntokaroituksen perusteella tarvittavat toimenpiteet on asetettu tärkeysjärjestykseen. Ensimmäisinä toimenpiteinä on toteutettu yhtenäinen langaton verkko ja siivouskoulutus. Toimenpiteiden vaikutusta on arvioitu kesän 2012 aikana toteutetulla webropol-kyselyllä.

Syksyllä 2012 otettiin käyttöön uudet starttipaketit asukkaille sekä lämpötilaseurantaan sekä muihin huomioihin liittyvät päiväkirjat.

Porvoon osahanke (Palomäen palvelukeskus)

Porvoon osahankkeessa, Palomäen palvelukeskuksessa on syksyn kuluessa järjestetty selvitys palvelukeskuksen työntekijöiden asenteista ja työtavoista energiatehokkaissa arkikäytänteissä. Lisäksi lokakuussa valmistuneessa työssä on selvitetty palvelutan asukkaan arjen toimintoja ja tarjolla olevia aktiviteetteja.

Myös Porvoon osahankkeessa on valmisteltu SmartCareTV:n ja Sävelsirkun käyttöönottoa Palomäen asukkaiden arkeen. Käyttöönottoa tukemaan on kerätty asukkaiden elämänkaaritietoa, jota tullaan hyödyntämään suunniteltaessa sovellusten avulla asukkaiden osallisuutta ja hyvinvointia lisäävää toimintaa arkeen.

HEA-hankkeen puitteissa on myös marraskuussa tehty tutustumis- ja benchmarking -matka Hollantiin, jossa tutustuttiin paikalliseen sairaalaan, hoivakotiin, sekä palvelukotiin.

Comments are closed.