Hyvinvointia ja Energiatehokkuutta Asumiseen -hankkeessa syksyllä 2013 ollaan jo edetty hankkeen loppuvaiheille. Alkuvuoden aikana osahankkeissa tehty työ on kuitenkin ollut edelleen tiivistä ja kehitystoiminta jatkunut vilkkaana.
HEA-hankkeessa tehdään kehitystyötä kuudessa eri osahankkeessa yhteistyössä ikäihmisten, heidän omaistensa, kuntien, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Osahankkeissa pilotoidaan erilaisia asuin- ja palvelutaloja, palveluyksiköitä ja asuinyhteisöjä. Toimenpiteet keskittyvät erilaisten hyvinvointia edistävien toimenpiteiden ja palveluiden kehittämiseen sekä sitä tukevan tekniikan käyttöönottoon. Osahankkeiden asukkaiden valmiutta energiatehokkaaseen ja kestävää kehitystä tukevaan elintapaan pyritään samalla nostamaan.
Helsingin osahanke (Loppukiri-senioriyhteisö)
Helsingin Loppukiri -osahankkeen työtä vetää Metropolia ammattikorkeakoulu.
Loppukirissä on kehitetty toiminnan tarvekartoituksen pohjalta asukkaiden tarpeiden mukaisia palvelutuotteita ja –malleja, jotka tukevat turvallisuutta ja yhteisöllisyyttä sekä asukkaiden toimintakyvyn, omien voimavarojen, toimijuuden ja osallisuuden ylläpitämistä ja edistämistä.
Sähköinen neuvotapalvelu Senioritietopankki on nyt otettu käyttöön Loppukirissä. Kevään aikana käyttäjiltä on kerätty palautetta ja arviointeja palvelun toiminnasta. Palautteen mukaan asukkaat kokivat tietopankin hyödylliseksi ja sen käyttäminen oli suhteellisen helppoa.
Tämän lisäksi on kehitetty ja arvioitu osallistavan yhteiskehittelyyn ja käyttäjälähtöisyyteen perustuvaa osallistavan ryhmätoiminnan menetelmää aivoterveyden edistämisessä ja muistisairauksien ennalta-ehkäisyssä. Toiminnassa asukkaille annettiin tietoa aivoterveyteen liittyvistä tekijöistä, jonka jälkeen he arvioivat omia valintojaan ja tekojaan omassa terveyskäyttäytymisessään. Toiminnan pohjalta asukkaat tekivät myös muutoksia omassa käyttäytymisessään. Asukkaat kokivat toiminnan hyvänä, koska he pystyivät itse määrittelemään oman toimintansa muutoksia. Lisäksinmotivaatiota nosti se, että asukkaat huomasivat pienilläkin teoilla ja muutoksilla oevan vaikutusta omaan hyvinvointiin
Viime syksyn aikana toteutettujen valaistuskartoitusten pohjalta koottiin opiskelijoiden esittämien korjausehdotuksien pohjalta Esteettömyysopas, jossa on esimerkkejä valaistusta ja näkemistä parantavista sekä esteettömyyttä lisäävistä toimenpiteistä, joilla voidaan helposti ja ilman suuria kustannuksia parantaa ympäristön esteettömyyttä.
Elimäen ja Korian osahanke (Puustelli ry:n palvelukeskukset)
Kymenlaakson ammattikorkeakoulun vetämässä Elimäen ja Korian osahankkeessa on otettu molemmissa yksiköissä käyttöön SmartVisio TV:t sekä Sound Vitamins -tablettitietokoneet vuoden 2013 aikana. Opiskelijat ovat tuottaneet sisältöä SmartVisio TV:hen sekä ohjanneet yksiköiden asukkaille toimintatuokioita, joissa Sound Vitamins -palvelua on käytetty. Viriketoiminnan avulla on kohennettu vanhusten arkea ja edistetty yhteisöllisyyden tunteen kasvua ja yksinäisyyden vähentymistä.
Osaprojekti on ollut näkyvissä myös alueen lehdissä, kuten Kouvolan Sanomissa.
Lappeenrannan osahanke (Mallu-palveluauto)
Lappeenrannan Mallu-palveluauton osahanketta toteuttavat yhteistyössä Saimaan ammattikorkeakoulu ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto.
Helmikuussa 2013 Lappeerannassa järjestettiin alueen yrittäjille innovointiseminaari, jossa tiedotettiin yrittäjiä hankkeessa tehdystä työstä sekä osallistettiin heitä uusien liikkuvien palvelukonseptien jatkokehittämiseen. Työpajassa pureuduttiin ja työstettiin liikkuvien palveluiden haasteita, mahdollisuuksia, potentiaalisia käyttäjäryhmiä ja heidän palvelutarpeitaan sekä visioitiin tulevaisuuden palvelutarpeita.
Tämän lisäksi osahankkeen työnä on tehty korjausrakentamisen ja esteettömyyskorjausten kustannuslaskentaa tutkien useita eri korjausrakentamisen vaihtoehtoja. Työstä tullaan loppuvuonna 2013 julkaisemaan raportti “Pientalojen energia- ja esteettömyyskorjausten kannattavuus”.
Lappeenrannan teknillisen yliopiston toimiesta on tehty palveluiden teknistä vaatimusmäärittelyä, joka perustuu palvelutarjoomien rakenteen tarkempaan analyysiin. Tuloksena analyysistä on saatu asiakkaan näkökulma palveluihin – mm. se, kuinka tärkeinä kutakin palvelua pidetään. Lisäksi on aloitettu hankkeessa tehdyn palvelunkehityksen konseptointi ja siihen liittyvän toimijaverkoston analysointi.
Mäntsälän osahanke (Osuustien vanhustentalo)
Osuustien -osahankkeen työtä vetää Metropolia ammattikorkeakoulu.
Osuustiellä tehtiin viime vuonna kartoitus yhteisöllisyyttä tukevasta ryhmätoiminnasta. Nyt toiminta kartoitusten pohjalta on aloitettu. Osuustiellä käynnistettiin asukkaiden omaehtoista ja asukasjohtoista ryhmätoimintaa, jonka edellytyksiä sosionomiopiskelijat ovat arvioineet opinnäytetyössään. Lisäksi on rakennettu vapaaehtoistoiminnan yhteistyöverkosto Mäntsälän lukion kanssa. Lukion opiskelijat suorittavat Vapaaehtoistoiminnan opintokurssin Osuustien vanhustentalossa. Opiskelijat toteuttivat erilaista ryhmätoimintaa, jossa hyödynnettiin ja arviointiin myös Audience Firstin Sound Vitamins (Sävelsirkku) –laitetta.
Vanhustentalon asukkaiden kanssa on kehitetty myös vanhusten vuokratalotoimintaan soveltuvaa kuntosalitoimintaa. Lisäksi osahankkeessa on kehitetty Loppukirin tavoin osallistavaa ryhmätoimintaa aivoterveyden ja muistisairauksien ennaltaehkäisyn menetelmänä.
Salon osahanke (Hakastaronkatu 15)
Salon osahanketta koordinoi Turun ammattikorkeakoulu.
Salossa on tehty toimenpiteitä osahankkeen pilotointikohteena toimivan kiinteistön energiankulutuksen seurannan parantamiseksi. Seurantaan on otettu mm. asuinhuoneistojen lämpötila sekä valikoitujen kodinkoneiden sähkönkulutus asentamalla niihin energiankulutusmittareita. Myös huolto- ja parannustoimenpiteitä kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseksi on toteutettu – esimerkiksi asennettu pimennysverhot kuhunkin huoneistoon.
Lisäksi osahankkeen työnä on suunniteltu ja toteutettu verkkopohjainen asukkaiden palautejärjestelmä, jossa annetaan tietoa kiinteistön energiankulutuksesta ja jota kautta asukkaat voivat antaa palautetta asumisolosuhteista.
Porvoon osahanke (Palomäen palvelukeskus)
Porvoon osahankkeessa, Palomäen palvelukeskuksessa vetovastuu on Laurea-ammattikorkeakoululla.
Elimäen ja Korian osahankkeen tavoin myös Palomäen palvelukeskuksessa on otettu käyttöön SmartVisio TV sekä Soundvitamins-tablettiohjelma. Näitä on käytetty asukkaiden viriketoiminnan välineinä. Toiminnan tavoitteena on lisätä asukkaiden osallsituutta omaan ja palvelutalon elämään ja tätä kautta edistää asukkaiden itsenäisyyttä ja hyvinvointia. Näin pyritään myös edistämään energiatehokkuutta ja kestävää kehitystä palvelukeskuksen arjessa.
Viriketoiminnan onnistumisesta ja asukkaiden osallistumisesta on kerätty tietoa havainnoimalla ja haastattelemalla asukkaita. Myös hoitohenkilökunnan kokemuksia ohjelmien käytöstä on kerätty palautekyselyn avulla.
Palvelukeskuksessa on myös testattu Elsi-turvalattian käyttöä ja aloitettu sen käyttökokemustiedon kerääminen.
Kysyntä- ja käyttäjälähtöisten palveluinnovaatioiden kehitys
Osahankkeissa tehtävien pilotointitoimenpiteiden lisäksi hankkeessa tehdään myös poikkileikkaavaa työtä kysyntä- ja käyttäjälähtöisten palveluinnovaatioiden kehittämisessä. Tästä työstä vastaa Aalto-yliopiston Tiedon ja innovaatioiden tutkimuskeskus (CKIR).
Alkuvuoden aikana on keskitytty osahankkeissa tehtäviä pilotointeja koskevien tietojen keräämiseen ja analysointiin. Lisäksi osahankkeita on autettu koko hankkeen poikkileikkaavan tutkimuksen viitekehyksen käytössä mm. rakentamalla tietopaketti auttamaan osahankkeita palveluiden ideoinnissa ja konseptoinnissa.