Turun ammattikorkeakoulun tiedote 25.8.2011

Katse hyvinvointiin ja energiatehokkuuteen asumisessa – havaintomateriaalia etäluettavan tietojärjestelmän avulla


Salossa kansainvälisten opiskelijoiden ja muiden vierailijoiden käytössä olevassa Hakastaron kiinteistössä pilotoidaan seuraavien kahden ja puolen vuoden aikana etäluettavien energiankulutusmittareiden avulla asumisen turvallisuuteen ja kustannuksiin liittyviä teknisiä ratkaisuja. Etäluettavien mittareiden avulla saadaan ihmisille jatkossa välitöntä tietoa asumisen turvallisuuteen ja asumiskustannuksiin liittyen. Nämä mittareilla saatavat tekniset tiedot tuotetaan sellaisessa muodossa, että ne soveltuvat käytettäviksi myös suomen kieltä osaamattomien asukkaiden keskuudessa.
Energiansäästöllä on merkitystä sekä ihmisten oman talouden että yhteiskunnan kannalta. Tieto vaihtoehdoista ja kustannuksista edistää nykyistä taloudellisempien ja toimivampien asumisratkaisujen kehittämistä.

 

Etelä-Suomen EAKR-ohjelman rahoitusta saaneessa HEA-hankkeessa (Hyvinvointia ja energiatehokkuutta asumisessa) tutkitaan rakennusteknisten j

hyvinvointiteknologisten ratkaisujen avulla toteutettavia vaihtoehtoisia ratkaisuja asumisen esteettömyyden, energiatehokkuuden, taloudellisuuden ja ympäristöystävällisyyden sekä asumisviihtyvyyden ja turvallisuuden lisäämiseksi.

Pilotissa saatavat toimintamallit käyttöön vaikkapa palvelutaloihin
– Salossa Hakastaron kiinteistössä on tulevien vuosien aikana tarkoitus luoda valmiita, jatkossa käyttöön otettavia toimintamalleja esimerkiksi hoiva- ja teknologia-alan yritystoiminnalle, kun pilottikohteessa rakennettu järjestelmä voidaan myöhemmin mallintaa ja ottaa käyttöön missä tahansa muuallakin, toteaa lehtori Tiina Ferm Turun ammattikorkeakoulusta.

Yhtenä tarkoituksena on kannustaa ihmisiä energiatehokkuuteen omissa asumisjärjestelyissään, kun käyttäjät voivat havaintomateriaalin perusteella jatkossa tehostaa omaa toimintaansa ja saavuttaa näin säästöjä energiankulutuksessaan.
Toisena näkökulmana on myös esimerkiksi ikäihmisten hyvinvointi ja heidän turvallinen asumisensa kotona. Siksi palveluiden ja asumisen järjestäminen on yksi tulevaisuutemme keskeisistä kysymyksistä. Ikäihmisten turvallinen selviytyminen kotona edellyttää kotien ja muun arkiympäristön esteettömyyskorjauksia ja muutostöitä, energiatehokkuuden lisäämistä sekä liikkuvien ja kotiin annettavien palvelujen kehittämistä.

– Sähköyhtiöt voivat mahdollisesti tulevaisuudessa tarjota yhtenä palvelunaan tietoa siitä, milloin perheen yksinasuva isoäiti on käyttänyt hellaansa viimeksi, kuvailee tulevaisuutta projekti-insinööri Olli Ojala Turun ammattikorkeakoulusta.

– Luonnollisesti tähän liittyy runsaasti mm. tietosuojakysymyksiä, joita HEA-hankkeessa on myös tarkoituksena selvittää, jatkaa Ojala.

Kesällä 2011 alkanut hanke on 2,5 vuoden mittainen. Tuona aikana Turun AMK:n tietotekniikan koulutusohjelman tehtävänä on edellä mainittujen tietosuojakysymysten lisäksi myös mm. turvallisen elämän visualisointi. Tuloksia on tarkoitus jatkossa hyödyntää esimerkiksi muistisairaiden turvallisen asumisen tukemisessa.
Yhteistyötä eri puolilta Suomea olevien kumppaneiden kesken
HEA-hankkeen koordinaattorina toimii Metropolia Ammattikorkeakoulu ja yhtenä osatoteuttajana hankkeessa on mm. Turun ammattikorkeakoulu. HEA-hanketta tukevat myös monet alueelliset yhteistyökumppanit, joista yksi on Salon kaupungin omistama Yrityssalo Oy.

 

Lisätietoja:
Tiina Ferm 
Olli Ojala 

Lataa tiedote tästä

Comments are closed.